top of page

Ján Figeľ žiada inštitúcie EÚ, aby konali v prípade smrti Chovanca: Tvrdé slová

Predseda Správnej rady Nadácie Antona Tunegu (NAT) Ján Figeľ napísal v súvislosti s prípadom Slováka Jozefa Chovanca listy vrcholným predstaviteľom EÚ a slovenským europoslancom.

Vyzval ich, aby sa v tejto tragickej záležitosti angažovali a prijali opatrenia. TASR o tom informoval v utorok Ján Figeľ.

Figeľ žiada o prijatie "primeraných a účinných opatrení, ktoré obmedzia použitie neprijateľných eliminačných policajných praktík voči cestujúcim cudzincom - občanom EÚ - na území Únie a posilnia ich bezpečnosť, základné slobody a dostupnosť skutočnej spravodlivosti".

Figeľ napísal listy predsedovi Európskeho parlamentu (EP) Davidovi Sassolimu, predsedovi Výboru EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) Juanovi Fernandovi Lópezovi Aguilarovi, predsedníčka Európskej komisie Ursule von der Leyenovej a slovenským europoslancom. Listy sú identické, dodal Figeľ s tým, že slovenčina je jedným z úradných jazykov EÚ.

Jozef Chovanec zomrel vo februári 2018 po potýčke s letiskovou políciou na letisku v belgickom meste Charleroi.

Chovanec upadol do kómy a v nasledujúcich dňoch zomrel v nemocnici po neprimeranom zákroku polície, ktorý podľa svedkov niesol znaky mučenia, napísal Figeľ v liste. Belgická polícia sa podľa jeho slov voči Chovancovi dopustila aj "neprípustného ponižovania a prejavov silovej nadradenosti".

"Odsúdeniahodný prejav neľudského zaobchádzania s občanom EÚ na území členského štátu EÚ nie je ani po vyše dva a pol roku vyšetrený," napísal Figeľ a dodal, že rodina obete nedostala žiadnu kompenzáciu.

Figeľ pripomína násilnú smrť Afroameričana Georgea Floyda, ktorý zomrel v máji počas zásahu polície. Európsky parlament v júni vyjadril podporu protestom proti rasizmu a policajnému násiliu.

Európska únia si podľa Figeľa kladie za cieľ byť priestorom slobody, bezpečnosti a spravodlivosti.

"Žiaľ, nielen zbytočná smrť slovenského podnikateľa Jozefa Chovanca potvrdzuje, že takýmto priestorom pre všetkých občanov nie je," napísal Figeľ a dodal, že to je spôsobené aj správaním tých, "ktorí v mene právneho štátu majú pomáhať a chrániť tieto hodnoty, ale nekonajú tak".

Brutálny postup polície, zosmiešňovanie, ponižovanie a nakoniec zbytočná smrť nevinného občana nepatria do slušnej a spravodlivej Európy, zdôraznil Figeľ.

Európske inštitúcie podľa neho nemôžu kriticky hodnotiť zneužívanie policajnej moci vo svete a zároveň zostať ticho pri takejto tragickej udalosti v "srdci Európskej únie".

Figeľ v liste zdôrazňuje dodržiavanie a ochranu princípov právneho štátu vo všetkých členských krajinách a inštitúcie EÚ žiada o "aktívny postoj" pri presadzovaní spravodlivosti v uvedenej tragickej kauze.

NAT sa zameriava na rozvoj a posilňovanie demokracie na Slovensku a v stredoeurópskom priestore, uvádza sa na oficiálnej webovej stránke nadácie.

Latest - Najnovšie - Actualités
bottom of page