top of page

Јункер именовао првог специјалног изасланика за промоцију слободе вероисповести или веровања изван Е


Некадашњи европски комесар, Јан Фигел, данас је ступио на нову дужност на почетни мандат од годину дана.

Током говора на додели Карлове награде папи Фрањи у Ватикану, председник Европске комисије Жан-Клод Јункер је објавио одлуку да Јана Фигела (бившег европског комесара за образовање, обуку,

културу и омладину) именује за првог специјалног изасланика за промоцију слободе вероисповести или веровања изван Европске уније. Фигел ступа на нову дужност на почетни мандат од годину дана.

Председник Јункер је овом приликом рекао: „Слобода вероисповести или веровања је основно право уткано у сам темељ Европске уније. Непрестани прогон верских и етничких мањина чини заштиту и унапређење ове слободе унутар и изван ЕУ још важнијима. Верујем да ће нам наш специјални изасланик Јан Фигел помоћи у овом подухвату тако што ће нам указати на проблеме и постарати се да ово важно питање добије пажњу коју заслужује.”

Европски парламент је ову одлуку подржао усвајањем Резолуције 4. фебруара. Имајући у виду значај унапређења и заштите ове слободе изван ЕУ у контексту дијалога и програма помоћи ЕУ са трећим земљама, специјални изасланик ће бити и специјални саветник комесара за међународну сарадњу и развој, Невена Мимице. Након истека, једногодишњи мандат изасланика може бити обновљен.

Фигел има дугогодишње искуство у међународним и европским пословима. Фигел је на функцији европског комесара за образовање, обуку, културу и омладину био од 2004. до 2009, док је функцију првог потпредседника владе Словачке вршио у периоду од 2010. до 2012.

Фигел ће у оквиру своје мисије објавити извештај о текућем дијалогу између Комисије и цркава и верских удружења и заједница који води први потпредседник Франс Тимерманс.

Latest - Najnovšie - Actualités
bottom of page