top of page

Specijalni izaslanik za promociju slobode religije izvan EU Jan Figel u zvaničnoj posjeti Fakultetu


Specijalni izaslanik za promociju slobode religije izvan EU Jan Figel je u ponedjeljak 19. marta 2018. godine bio u zvaničnoj posjeti Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu. Dekan Fakulteta prof. dr. Zuhdija Hasanović je upoznao goste s ustrojem i radom Fakulteta islamskih nauka, njegovim statusom na ovim prostorima, bogatim iskustvom na polju međunarodne suradnje, kao i misijom Fakulteta koja je definirana prilikom njegova osnivanja. Fakultet islamskih nauka je kroz svoj rad i djelovanje uvijek bio dosljedan svojoj misiji da bude most između Istoka i Zapada.

U razgovoru o unapređenju međureligijske suradnje profesor Hasanović je istaknuo činjenicu da je ova vrsta dijaloga i suradnje, u slučaju bosanskih muslimana, uvijek bila vrlo važna te da je predstavljala, ne samo akademsko, nego i naše egzistencijalno pitanje. Vjerski dužnosnici imaju važnu ulogu u procesu izgradnje permanentnog mira na ovim prostorima, te je izuzetno bitno posmatrati religiju kao rješenje problema, a ne kao izvor sukoba, pojasnio je Figel. S obzirom na činjenicu da neznanje otvara prostor za pogrešne interpretacije osiguravajući tako plodno tlo za predrasude, posebna misija FIN-a, u kontekstu zaštite religijske slobode u Evropi, jeste da ponudi Zapadu svoje razumijevanje islama. U ovom kontekstu je spomenut i Master studij na engleskom jeziku čije pokretanje je planirano u akademskoj 2018./2019. godini.

Osim Figela, zvaničnoj posjeti FIN-u je prisustvovao i Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, kao i predstavnici Centra za napredne studije, te jedan dio nastavnog osoblja FIN-a.

Latest - Najnovšie - Actualités
bottom of page