top of page

Lopatka a Figeľ sa stretli v rakúskom parlamente


Viedeň, 8. august 2016. V pondelok popoludní sa vo Viedni na pôde Národnej rady Rakúskej republiky stretol Osobitný vyslanec EÚ pre náboženskú slobodu vo svete Ján Figeľ s predsedom poslaneckého klubu Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Reinholdom Lopatkom. Cieľom neformálneho stretnutia bolo riešenie migračnej krízy v Európskej únii a situácia náboženských a etnických menšín na Blízkom východe. Ján Figeľ ocenil osobnú angažovanosť Reinholda Lopatku pre náboženskú slobodu, ktorá siaha do obdobia komunizmu v Európe. Už pred dvoma rokmi práve Lopatka spolu so šéfom frakcie CDU/CSU v nemeckom Bundestagu Volkerom Kauderom vyzvali predsedu Európskej komisie Jean-Claude Junckera k vytvoreniu osobitného postu pre podporu náboženskej slobody vo svete.

Reinhold Lopatka počas rozhovoru ocenil rozhodnutie Komisie pre etablovanie tejto agendy v rámci EÚ. Potvrdil, že utečenecká a migračná vlna je pre Rakúsko veľkou témou a bremenom. V krajine je celkovo 170 tisíc azylantov a azylových žiadateľov. Okrem toho je prisťahovalcami z balkánskych krajín vo veľkej miere zneužívaný rakúsky sociálny systém. Spôsobuje to spoločenské a politické napätie. Budú nevyhnutné adekvátne zmeny doterajších pravidiel.

“Zjednotená a otvorená Európa je možná len vtedy, ak sloboda a solidarita sú spojené so zodpovednosťou a rešpektovaním povinností, nielen práv”;, uviedol Reinhold Lopatka. Ján Figeľ zdôraznil potrebu riešiť nielen dôsledky, ale aj príčiny rozsiahlej migrácie. Za jej najväčší zdroj považuje konflikt na Blízkom východe, kde v posledných dvoch rokoch nastalo cielené a masové prenasledovanie náboženských a etnických menšín zo strany tzv. Islamského štátu. Ocenil zodpovedný postoj Rakúska a zároveň povzbudil rakúskych kolegov k vyjadreniu politického postoja ku genocídnym zločinom islamských teroristov. Na stretnutí povedal: “Rakúsko prispieva k riešeniu migračnej krízy viac než mnohé iné európske krajiny. Na odstránenie príčin krízy sú potrebné rozhodné kroky osobitne na územiach ovládaných organizáciou ISIS/Daesh. Jasný hlas z Rakúska posilní rešpektovanie slobody a ľudskej dôstojnosti v súčasnom svete”.

Osobitný vyslanec má v úmysle podobne osloviť aj predsedníčku a ďalších predstaviteľov rakúskeho parlamentu.

8. august 2016

Latest - Najnovšie - Actualités
bottom of page