top of page

Korupcia je najväčší škandál Slovenska

Slovensko sa 12 rokov po vstupe do únie poprvýkrát ujíma úlohy dirigenta v 28-člennom orchestri. Pred 12 rokmi podpora európskej integrácie a strán, ktoré garantovali demokratickú, zodpovednú a proeurópsku cestu Slovenska, výrazne prevažovala nad opačnými postojmi. V nedávnych marcových voľbách však občania poslali do parlamentu s významnou podporou aj stranu, ktorá presadzuje vystúpenie Slovenska z euroatlantických štruktúr. A skepsa voči budúcnosti zjednotenej Európy z rôznych príčin narastá. Aj to potvrdzuje, ako málo času stačí na zmenu postojov a spoločensko-politických trendov… A ako sa ľahko mení verejná mienka aj k zásadným záležitostiam geopolitického charakteru.

Vratká je však aj pozícia dvoch kľúčových predstaviteľov, ktorí majú formáciám Rady predsedať – Robertov Fica a Kaliňáka. Spája a zaťažuje ich zároveň Bonaparte – nie ten historický imperátor Napoleon, ale moderný luxusný bytový komplex v Bratislave a s ním spojená ministersko-podnikateľská partia Kaliňák – Počiatek – Baštrnák s lukratívnym podnájomníkom, premiérom Ficom. To, čo je vidieť pred verejnosťou, je odhalený vrchol pyramídy podvodov a korupcie, ktorá sa stále viac vynára vďaka zisteniam predstaviteľov opozície a novinárov. Vo verejnom záujme, žiaľ, nekonajú kontrolné a trestno-právne orgány štátu. Buď signály a fakty o zneužívaní moci a konflikte záujmov prehliadali, alebo úmyselne zakrývali. Zatiaľ konajú na pokyn a v záujme vládnucej moci. Náš, slovenský problém sa nevolá ani Brexit, ani migračná a utečenecká kríza. V našich rukách tu bude moderovanie procesov a dialógu. Ale domácou úlohou slovenskej politiky je odpovedať na otázky o charaktere štátu a zodpovednosti za výkon verejnej moci.

Právnický štát, známostná ekonomika a rozsiahla korupcia – to sú viditeľné charakteristiky a škodlivé trendy troch Ficových vlád, aj tej aktuálnej. Spoločnosť však potrebuje dôveryhodný právny štát, znalostnú ekonomiku a účinnú spravodlivosť. Inak bude narastat počet mladých ľudí a rodín, ktoré vidia svoju budúcnosť mimo hraníc Slovenska. Predsedníctvo zaťažené skorumpovanou politickou manipuláciou nebude dobrou reklamou pre zatraktívnenie Slovenska.

V Mníchove žije slovenský rodoľub z Detvy, priateľ, obhajca základných kresťanských hodnôt a spoločnej Európy Imrich Kružliak. Je obdivuhodným pamätníkom storočia – odvíja už úctyhodný 102. rok svojho života. Nedávno mi povedal, že dnes najväčším škandálom Slovenska je korupcia. Vidieť to teda aj zďaleka. Boj s korupciou v spoločnosti je dôležitý podobne, ako zápas s rakovinou v tele. Ak to vzdáme, už sme prehrali. Ak zápasíme, máme nádej, lebo konáme zodpovedne. Prezumpcia neviny je právny princíp garantovaný občanovi, nie verejnému činiteľovi. Politik sa pri dôvodných podozreniach a pri konflikte záujmov sťahuje z funkcie, aby neškodil svojmu úradu a verejnému záujmu o transparentné vyšetrenie a seriózny výkon moci. Na funkcie sa nevzťahuje nárok, ale prísne povinnosti a očakávania ľudí. Paškov príbeh a tieň dobieha ďalších lídrov Smeru. Mali by konať – v záujme Slovenska. A tým aj v záujme nášho seriózneho predsedníctva v Rade EÚ. Čas sa kráti.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Ján Figeľ, Osobitný vyslanec pre podporu slobody náboženstva alebo viery mimo EÚ.

Latest - Najnovšie - Actualités
bottom of page