Izaslanik za promociju slobode religije: EU put se gradi u BiH

March 19, 2018

 

SARAJEVO, (Patria) - Specijalni izaslanik za promociju slobode religije i uvjerenja izvan EU Jan Figel izjavio je tokom posjete Bosni i Hercegovini da mnogi vjerski lideri u zemlji imaju veći autoritet nego političari, te da taj svoj autoritet trebaju iskoristiti za opće dobro, za pomirenje i za postizanje pravednog društva.

 

Figel je učestvovao u radu okruglog stola ''Religije i sekularnost u novim odnosima'' koji je organizirao Rijaset Islamske zajednice u BiH.

 

"Svi članovi društva imaju svoju ulogu, a vjerski dužnosnici imaju posebno značajnu ulogu jer inspirišu narod i daju im primjer kako živjeti", rekao je Figel.

 

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović pozvao je na poštivanje pravila otvorenog društva, te istakao kako Islamska zajednica ne zagovara ekskluzivnost, jer to nije svojstveno vjeri. Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci izjavio je da je zadovoljan saradnjom religijskih zajednica u BiH.

 

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, koji su također govorili na tom skupu, istakli su važnost vjerskih zajednica, ali i njihovih obaveza u bh. društvu.

 

Govoreći o evropskim putem BiH Figel je rekao da se taj put gradi isključivo u BiH te da zavisi od svih njenih građana.

 

http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=43717

 

 

 

 

 
Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

By language
Please reload

Latest - Najnovšie - Actualités
Please reload

© 2019 Ján Figeľ

RSS Feed