top of page

Ján Figeľ bol ONLINE: Verím, že koalíciu zostaví pravica

StartFragmentBRATISLAVA - Ján Figeľ v utorok predpoludním besedoval s čitateľmi Aktuálne.sk. Pýtali ste sa ho na plány KDH po voľbách, názory na koalície, aj "tradičnú rodinu" a jeho vzťah k homosexuálom.

Ján Figeľ bol ONLINE: Verím, že koalíciu zostaví pravica | Aktuálne.sk

Najbližšie má vraj k Mostu-Híd

Jeho KDH pomohla Smeru presadiť do ústavy, že manželstvo je výlučne vzťah muža a ženy. Spoločne tak načas zatarasili cestu homosexuálom k tejto tradičnej inštitúcii. Neskôr sa však kresťanskí demokrati s tými sociálnymi pohnevali pri kauze Váhostav.

Premiér Fico vtedy vyčítal Figeľovi, že za svojho ministrovania staval diaľnice príliš lacno a tým zapríčinil situáciu, v akej sa začiatkom roka 2015 ocitla stavbárska firma Juraja Širokého. Figeľ mu kontroval, že vláde Smeru diktujú zákony oligarchovia.

vjs-window-color

Nedávno Ján Figeľ priznal, že si vie predstaviť vládu s SNS. "Pre nás je z hľadiska doterajšej skúsenosti a spolupráce najbližším partnerom Most-Híd," prezradil v ONLINE rozhovore s čitateľmi Aktuálne.sk.

Homosexuálov pozná, neprekážajú mu

Mnoho otázok sa točilo okolo ochrany rodiny. Figeľ musel predstavovať, čo konkrétne to v ponímaní KDH znamená. "Prvý krok je rodinná doložka v legislatíve. To znamená skúmanie dopadov prijímaných zákonov nielen na životné prostredie, podnikateľské prostredie a verejné financie, ale aj na rodinu. Tým sa rodina stane dôležitou inštitúciou pre vládu parlament a verejnú správu," vysvetlil plány svojej strany.

Reč bola aj o vzťahoch k homosexuálom. Šéf KDH priznal, že mu neprekážajú. "Poznám niekoľko. Sme proti zrovnoprávňovaniu manželstva s inými zväzkami kvôli záujmu detí. Dieťa si zaslúži otca a mamu, je to nielen prirodzené ale aj spravodlivé. Preto odmietame adopcie detí homosexuálnymi pármi," povedal.

Denník SME informoval, že niektorí kňazi podporujú Mariana Kotlebu. Aj čerstvá táto informácia vám neunikla a zaujala vašu pozornosť. "Považujem to skôr za výnimočné prípady, ktoré skôr naznačujú krajné pozície v spoločenskom priestore. My nie sme cirkev v politike, ale občania, ktorí chcú verejný život formovať na kresťanskej inšpirácii a hodnotách," odpovedal.

Bol eurokomisárom v Bruseli aj ministrom dopravy. Predseda KDH Ján Figeľ kedysi musel vysvetľovať, ako sa dostal k lacnému bytu v centre Bratislavy, v uplynulom volebnom období zas riešil prehrešky svojich poslancov, ktorých novinári nachytali počas pracovnej doby pri poháriku.

StartFragment

Zodpovedané otázky

Silvia: Pekný deň, chcela by som sa opýtať,ako bude strana KDH riešiť rómsku otázku keďže máte na kandidátke aj predstaviteľa rómskej menšiny a čo považujete za prioritu ?

Ján Figeľ: Najlepšie a najúčinnejšie je riešiť rómsku problematiku s ich účasťou a spoluzodpovednosťou, nie o nich bez nich. Aj preto kandiduje spolu s nami vysokoškolský rómsky pedagóg Ivan Rác. Je dobrým príkladom pre rodinný život, štúdium, prácu a zodpovedný prístup k životu aj pre mnohých iných Rómov a komunity na Slovensku. Chceme systematicky a adresne riešiť zamestnanosť, vzdelávanie a bývanie, ale na základe úsilia, spolupráce a zodpovednosti Rómov. Na druhej strane je potrebné eliminovať zneužívanie sociálneho systému a kriminalitu našich v obciach a mestách. Ďakujem za všetky otázky, za záujem a prajem všetkým pekný deň. V sobotu príďte voliť, aby lepšie Slovensko malo nádej a malo navrch.

Odpoveď 1.3.2016 11:16

vlado: Ako bude podľa vás vyzerať nová vláda po voľbách?

Ján Figeľ: Urobíme všetko preto, aby zvíťazila alternatíva zodpovednosti. Len stabilita dnešného smerovania je pre perspektívu dnešného Slovenska málo. Trikrát v moderných dejinách našej demokracie vládu zostavoval druhý v poradí. Ficovi sa to môže stať znovu, že de jure a de facto víťaz sa budú líšiť. Ľudia si zaslúžia prácu, spravodlivosť a spoľahlivú verejnú správu viac, než vlaky zadarmo.

Odpoveď 1.3.2016 11:10

Helena: pán Figeľ, hovorí sa že strana Smer má pripravený návrh zákona na siahnutie policajtom, hasičom na ich sociálne istoty, ak bude KDH vo vláde, ako by ste sa postavili k takémuto návrhu. Inak držím palce.

Ján Figeľ: Vážime si prácu a zodpovednú službu všetkých čestných policajtov a hasičov. Chceme im vytvárať stabilné a férové podmienky pre prácu bez ďalšieho zneisťovania. Spomínaný návrh by sme nepodporili.

Odpoveď 1.3.2016 11:07

Juraj: Dobrý deň, p. Fígeľ. Z KDH vyšli politici ako Dzurinda, Lipšic, Procházka, Palko. Mám dojem, že vnútorné spory v KDH sa neriešia pragmaticky a možno u politikov s zvlášť chýbajúcou vnútornou pokorou, čo vedie k štiepeniu a oslabovaniu konzervatívnej pravice. Aký je dnes vzťah KDH k Sieti a Oĺano? Na vašej kandidátke ma zvlášť mrzí absencia politikov - osobností s víziou. O mnohých na vašej kandidátke nevieme nič, hlavne o ich schopnostiach v prípade úspechu vo voľbách riadiť jednotlivé rezorty. A súhlasím už s nižšie napísaným, že poslanec Hlina nemá čo robiť na kandidátke KDH. Som volič KDH, ale s každými prichádzajúcimi voľbami vkladám do urny svoj hlas s vaším volebným lístkom s väčším sebazaprením. V každom prípade želám úspech vo voľbách.

Ján Figeľ: Tí, ktorí reprezentujú kresťanskú demokraciu už 26 rokov, potvrdzujú vernosť hodnotám a vytrvalosť na ceste politickej služby. My sme slobodné hnutie a nikto nie je v KDH nasilu. Za posledný rok s ak nám pridali vďaka stratégii KDH+ mnohí odborníci a politici. Spomeniem len majstra sveta Jána Filca, ústavného právnika Petra Kubinu, obranného experta Petra Šveca, splnomocnenca Radičovej vlády pre Rómov Miroslava Polláka a šéfa SAMP Vlada Sirotku. Spomedzi politikov je to europoslanec Ivan Štefanec, poslanci NRSR Jozef Mikuš a Alojz Hlina a celá séria poslancov Vúc a komunálnej sféry.

Odpoveď 1.3.2016 11:04

Maťa z Nitry: Čo hovoríte na to, že Oscara dostal film zaoberajúci sa zneužívaním detí kňazmi? Začne sa s tým teraz konečne niečo robiť?

Ján Figeľ: Film som nevidel, ale zneužívanie detí vo všetkých súvislostiach ostro odmietam. Problémami sa zaoberajú kompetentní v jednotlivých krajinách, ba dokonca aj pápež František, či jeho predchodcovia.

Odpoveď 1.3.2016 11:00

Janko z Prešova: Pán Hudacky neuspel 2 x vo voľbách do VÚC, asi mal odstúpiť sám, on je na vašej kandidátke a pomerne vysoko?

Ján Figeľ: Súťažiť s kandidátom Smeru na východe Slovenska nebolo ľahké, ale my sa nevzdávame. Vďaka tomu sme dokázali zvíťaziť v komunálnych voľbách nad silnými kandidátmi v Prešove, Poprade, Levoči a podobne. Ján Hudacký je podpredsedom KDH, má na starosti ekonomiku a podnikanie a úspešne viedol hospodársky výbor NRSR. On je nositeľom myšlienky uzákonenia podpory pre rodinné podnikanie, ktoré vítajú a zdieľajú aj predstavitelia SAMP - živnostníci a malí podnikatelia, ktorí vo voľbách idú s KDH. Aj to je zásluha Jána Hudackého, či Ivana Štefanca, alebo aj moja.

Odpoveď 1.3.2016 10:57

Peter: Ak nepoviete s kým by ste šli do koalície, tak prezradte, ktoré strany sú vám zo sucasnej ponuky najblizsie KDH.

Ján Figeľ: Občania rozhodnú, kto bude v parlamente po 5. marci a je zodpovednosťou nositeľov mandátov vytvoriť stabilnú vládnu väčšinu a spoločný program. Pre nás je z hľadiska doterajšej skúsenosti a spolupráce najbližším partnerom Most-Híd.

Odpoveď 1.3.2016 10:53

nikoleta ba: co vam na tych gejoch tak vadi? poznate vobec nejakeho?

Ján Figeľ: Poznám. Sme proti zrovnoprávňovaniu manželstva s inými zväzkami kvôli záujmu detí. Dieťa si zaslúži otca a mamu, je to nielen prirodzené ale aj spravodlivé.Preto odmietame adopcie detí homosexuálnymi pármi.

Odpoveď 1.3.2016 10:51

Dušan: Pán Figlík, čo si myslíte o tom, že niektorí katolickí knazi podporujú Kotletu?

Ján Figeľ: To je otázka viac na konkrétnych kňazov a ich prestavených. Považujem to skôr za výnimočné prípady, ktoré skôr naznačujú krajné pozície v spoločenskom priestore. My nie sme cirkev v politike, ale občania, ktorí chcú verejný život formovať na kresťanskej inšpirácii a hodnotách.

Odpoveď 1.3.2016 10:49

Petra Ivanová: Pán Figeľ, podporujem vás, myslím, že treba chrániť rodinu. Ale stále nerozumiem, ako ju chráni ústava. veď to nepomôže, aby boli rodiny súdržnejšie a lepšie sa im žilo. Ako chcete dokázať, aby ľudia najozaj mali chuť zakladať si rodiny. Aby Slováci nevymreli. Všetko dobré!

Ján Figeľ: Na základe novely ústavy chceme budovať prorodinné Slovensko. Prvý krok je rodinná doložka v legislatíve. To znamená skúmanie dopadov prijímaných zákonov nielen na životné prostredie, podnikateľské prostredie a verejné financie, ale aj na rodinu. Tým sa rodina stane dôležitou inštitúciou pre vládu parlament a verejnú správu. Bude zároveň kritériom pre rozhodnutia tak, aby sa rodinám viac darilo. Zákony nenahradia vzťahy, vernosť, starostlivosť, ale majú pomáhať rodinám pri plnení úloh, pri ich stabilite a fungovaní v spoločnosti, zvlásť voči deťom. Lebo deti, to je budúcnosť nás všetkých, aj z hľadiska demografie, dôchodkového systému, ekonomiky, kultúry.

Odpoveď 1.3.2016 10:47

martina zvedava: Presiel sice uz rok ale stale tomu nerozumiem, tak mi to snad vysvetlite... Naco bolo dobre refeerendum ked by vlastne neprinieslo nic, co na Slovensku aj tak nefunguje?

Ján Figeľ: My sme referendum nevyvolali. Bol to výsledok občianskej iniciatívy. Chcem však podčiarknuť, že na podpore rodiny nám záleží a chceme na nej formovať spravodlivú a účinnú sociálnu politiku. Preto sme ukotvili podporu rodiny a manželstva v ústave, preto náš program obsahuje konkrétne kroky na zlepšenie postavenia rodín v oblasti služieb, vzdelávania, zdravotníctva, ale hlavne zamestnanosti a nižších daní. Máme pripravený napríklad zákon na podporu rodinného podnikania. Viac na www.kdh.sk

Odpoveď 1.3.2016 10:43

nevolim fica: Čo je podľa vás najväčším problémom na Slovensku? Politici? Migranti? Gejovia? Interupcie? Rozvody? Alebo ma prekvapíte niečím novým? :0)

Ján Figeľ: Súčasné vládnutie má hlavne nedostatok spravodlivosti a zodpovednosti. Úpadok školstva a kolabujúce zdravotníctvo sú veľmi ťaživé stavy pre budúcnosť národa a spoločnosti. Vláda nevie riešiť rozsiahlu nezamestnanosť, preto vyše 300-tisíc mladých a vzdelaných ľudí odišlo do zahraničia. Oslabuje to celú spoločnosť. Nedostatok spravodlivosti je viditeľný vo všetkých oblastiach, zvlášť v podnikaní ale aj v sociálnej politike. Toto chceme zmeniť s podporou tých, ktorým na pozitívnej zmene v sobotu záleží. Dá sa to zmeniť.

Odpoveď 1.3.2016 10:39

Martinez: Mám pocit, že KDH sa zakonzervovalo v minulom storočí a každý náznak trochu modernejšieho vnímania sveta vo svojom vnútri úspešne potláča. Mohli ste byť silnou stranou, keby ste si dokázali udržať v strane mladých talentovaných politikov. Dnes títo ľudia s vami súperia. Viete povedať meno jedného vášho mladého funkcionára, ktorý by sa po istom čase dokázal postaviť do čela strany?

Ján Figeľ: V prvej 20-ke našej kandidátky je polovica nových tvárí, to je veľmi silná obnova skúseného a akcieschopného hnutia. Máme najmladšieho podpredsedu medzi parlamentnými stranami. Miloš Moravčík-ekonóm má 32 rokov. V hnutí je veľa odborníkov a ak prídete na ústredie na Bajkalskej 25 v Bratislave stretnete množstvo mladých ľudí. Náš tím dobrovoľníkov - biely tím, to sú mladí kresťanskí demokrati. Žiadna iná strana nedala toľko príležitostí mladým ľuďom v politike ako KDH a budeme v tom pokračovať. Len pripomínam, že charakter je viac ako talent, aj v politike.

Odpoveď 1.3.2016 10:35

Kristína Lučanská: Dobrý deň, pán Figel. Chceli by ste este ist do eu institucii? Stale vam platia za to, že ste boli eurokomisar. Davate vobec, ako dobry krestan, na charitu?

Ján Figeľ: Do Bruselu ma v tejto dobe posielajú tí, ktorým zrejme prekážam tým, že som zastavil veľké ekonomické a finančné kšefty na ministerstve dopravy alebo presadzujem principiálnu zmenu politiky a právny štát. Moje miesto je na Slovensku, aby sa zmenilo smerovanie. Mám plat len ako poslanec parlamentu. Charitu robím z presvedčenia a spolu s manželkou celoživotne, nie kvôli medializácii. Ak sa pýtate, pomáhame núdznym, zvlásť deťom na Slovensku, ale aj v Keni, Albánsku a na Kube.

Odpoveď 1.3.2016 10:31

Klára: Dobry den. Pocuvala som vas na Funku, celkom som sa pobavila a aj som si trochu opravila mienku o vas. Neboli ste az taky suchar ako v telke. Ake mate zaluby? Pozerate nejake komedie?

Ján Figeľ: S úsmevom je život krajší a to aj v politike. Mám rád turistiku a dobré knihy a tu a tam dobrý film, zvlášť komédiu. Človek potrebuje aj vypnúť, aj relaxovať. Naposledy som čítal knihu Pavol Straus-Hľadač pravdy od Martina Kolejáka.

Odpoveď 1.3.2016 10:27

žumpička: nemyslíte si, že prijate pána hlinu do svojich radov vás môže stáť lepšie výsledky? pre viacerých ľudí je, slušnejšie povedané, až príliš výrazný svojím vystupovaním

J. Figeľ: Alojz Hlina spolu s nami hlasoval pri dôležitých témach ako sú boj s úžerou proti rozsiahlym exekúciám dôchodcov, proti korupcii a za manželstvo a deharabinizáciu pri novele ústavy. KDH je otvorené pre spoluprácu na základe spoločných hodnôt a programu s občanmi, odborníkmi, aj s politickými partnermi, preto strana Občania SK kandiduje spolu s KDH, preto DS volí KDH, preto levočské SDKÚ volí tiež KDH. My spájame, narozdiel od tých, ktorí trieštia. Je to dobré pre ľudí a pre Slovensko.

Odpoveď 1.3.2016 10:24

Marcel: Ako je mozne ze Vas Fico odvolával za to ze ste postavil diaľnice lacnejšie??

J. Figeľ: Keď som zrušil dva PPP zmluvné balíky za 17 miliárd eur v jeseni 2010 na výstavbu 105 km diaľnice D1 a prevádzku na 30 rokov, nazval to vlastizradou. Ja som zrušil predražené kontrakty pre veľké firmy a skrížil plány Ficovej vlády a zrejme aj Juraja Širokého. Keď sa prevalila kauza Váhostav, ktorá znamenala tri roky neplatenia faktúr a podvodov pri výstavbe, rozhodol sa premiér zvaliť vinu na mňa. Bolo to nielen arogantné ale aj absurdné. Nepoznám inú demokratickú krajinu na svete, kde by bol niekto spätne odvolávaný po štyroch rokoch a to dokonca za záchranu miliárd eur pre národ.

Odpoveď 1.3.2016 10:20

adam: čo spravíte s policajtmi ked budete mat ministerstvo vnútra? naďalej budeme musieť vyberať pokuty ako vypalnici?

J. Figeľ: KDH v minulých vládach vždy bolo zodpovedné za rezort vnútra. Považujeme to za prioritu aj od budúcnosti. Policajti majú naozaj pomáhať a chrániť, nie šikanovať či pokutovať, aby napĺňali štátnu kasu. Zrušíme zámer a vykazovanie čo najvyššieho objemu vybraných pokút.

Odpoveď 1.3.2016 10:16

maria: aky je rozdiel medzi vami a Oľano? aj u nich su kresťanských aktivisti..

Ján Figeľ: Dobrý deň,

srdečne pozdravujem čitateľov Aktuálne.sk a prajem pekný, hoci upršaný deň. KDH je hnutím novembra ´89, je budované zdola, na kresťanských hodnotách a programe ako celok. Všetci 15O kandidáti preto reprezentujú ochranu a podporu života, rodiny a základných hodnôt.

Odpoveď 1.3.2016 10:14

EndFragment

Latest - Najnovšie - Actualités
bottom of page